Yumi KIMURA, Ph.D

Project A

Project A

辺境地での生活習慣病の発生と食の変化
Lifestyle-related Diseases and Food Change in Traditional Community

生活習慣病の増加は世界的に深刻な問題の一つですが、開発途上地域では、ヘルスケアシステムや医療機関へのアクセスが未だ不十分であるため、治療にはより多くの課題を抱えています。このような地域でこそ予防への取り組みが重要で、まずは栄養摂取状況のアセスメントとその他の生活背景などの関連要因の分析が必要です。この調査では、都市化・グローバル化とともに今まさに生活習慣病が増え始めているヒマラヤの辺境地域、ニューギニア島のパプア州に焦点を充て、高齢者の生活習慣病や栄養状態、文化的背景との関連を明らかにしようとしています。

Increase in lifestyle-related diseases is becoming one of the most serious health problems worldwide. In developing countries, especially, the health systems and medical resources are not yet enough fulfilled, so that it is very important to address the health problems through daily diet. This research focuses on the Himalayan area, high remote area, and Papua in New Guinea Island, where the lifestyle-related diseases is currently increasing with rapid urbanization. This study tries to reveal the lifestyle-related diseases in the elderly population and its relation to nutritional situation and cultural backgrounds in the community.

Himalaya

写真6

ヒマラヤ地域では、インド北西部ラダック地域において調査しています。人間の生活圏で最も高い標高約5000mのチャンタン高原では、伝統的な遊牧生活が現在も営まれています。一方、都市部のレーや、都市から近い農村ドムカルでは、近代化、グローバル化の影響により、食や生業が変わりつつあります。このような環境・生活背景の異なる3つの地域で、食の変化と生活習慣病の発現を調査しています。

Study settings are highland in Himalayan region including; Leh town, Domkhar village, Changtang plateau in Ladakh, India. We especially focus on Tibetan Refugee Nomads move and settled in town. The people experienced great lifestyle change such as dietary change and loss of physical exercise. This study explore the possibility of re-introduce traditional Himalayan diet for the mean of preventing or addressing lifestyle-related diseases.

Keywords: highland, adaptation, nomad, environment

Collaborators

Dr. Norboo Tering, Ladakh Institute of Prevention, India

Dr. Kiyohito Okumiya, Ph.D, Center for Southeast Asian Studies, Kyoto Univeristy

Dr. Ryota Sakamoto, Ph.D, Center for Southeast Asian Studies, Kyoto Univeristy

Grants/ Supports
  • 2016-2019 KAKEN (#16K16663) Grants-in-aid for young researcher, Lifestyle related diseases among elderly people in Himalayan highland: how traditional Himalayan foods effect them? <科研:若手B、代表:木村友美>
  • 2013-2015 KAKEN (#25760005) Grants-in-aid for young researcher, “Field Nutrition” research on lifestyle-related diseases and diet among elderly people in Himalayan highland <科研:若手B、代表:木村友美>

Papua

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ニューギニア島の西側、インドネシアのパプア州にて、近代化の進む沿岸部と伝統的な暮らしの残る高原部で調査を行っています。高原部では、ダニ族の「年齢とともに血圧が上がらない謎」を探求するとともに、食形態(誰と、どのように食べるか)について人類学的な観察調査を行っています。沿岸部では、パプア(主にアウユ族)の人々について、伝統食ザゴから米への「主食の転換」にみられるような島外からの影響による食生活の変化と、糖尿病の増加について調査しています。

Lifestyle changes brought by colonization may affect the health of indigenous people. We conducted field survey of diabetes in regional Papua, New Guinea Island and revealed high diabetes rate with dietary shift. Misunderstanding thoughts on healthy diet resulted in diabetes in the town, due in part to the new staple food brought from migrants.

We explore the lifestyle of indigenous people in highland New Guinea Hinghland to compare with the traditional community.

Keywords: Papua, Auyu, Dani, immigration, dietary change, sago

Collaborators

Dr. Kiyohito Okumiya, Ph.D, Center for Southeast Asian Studies, Kyoto Univeristy

Dr. Michiko Fujisawa, Ph.D, Center for Southeast Asian Studies, Kyoto Univeristy

Dr. Taizo Wada, Ph.D, Center for Southeast Asian Studies, Kyoto Univeristy

Dr. Eva Garcia del Sas, Kochi University

Grants/ Supports
  • 2017 Ajinomoto Reseach Grant 味の素 食文化研究助成「共食と孤食ー食行動とその変容に関するフィールド栄養学」代表:木村友美
  • 2012-2013 (KAKEN #24810016) Grant-in-Aid for Research Activity start-up, “Field Nutrition” research on lifestyle-related diseases and diet in Papua <科研:スタート支援、代表:木村友美>
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